I denna serie – Vikten av att tänka till – tar jag upp några av mina käraste käpphästar. Under årens lopp har jag utbildat mängder av mediesäljare  och medierådgivare med grunden i dessa käpphästar, jag är en av författarna till en bok i ämnesområdet: “Hållbar marknadskommunikation”, men jag har också levt som jag har lärt i min yrkesroll som mediestrateg och kundansvarig.

Mitt i prick, satsa budgeten där den gör bäst nytta!

Jag tänkte ta och börja med den viktigaste och mest grundläggande käpphästen jag har – se till att lära känna din målgrupp innan du satsar pengar på den.

Varför?

 • Allt utgår från målgruppen. Du kommunicerar med den på dess villkor.
 • Därför måste budskap utformas utifrån målgruppens behov, kognitiva förmåga, kunskapsnivå, värderingar och åsikter.
 • Ju mer du vet om din målgrupp, desto lättare har du att hitta den.
 • Det gäller både plats och tid på året, veckan och dygnet.
 • Och desto billigare blir det, när du inte behöver sprida ut din budget över en stor målgrupp.

Vad menar jag med det där sista? Jo, det är min erfarenhet att väldigt många vill nå “alla”. Om man börjar diskutera detta, genom att till exempel ifrågasätta om verkligen alla har behov av den marknadsförda produkten ifråga och – ännu närmare klirr i kassan-målet – har för avsikt att köpa den, kan man komma till nästa nivå i diskussionen: kön och ålder.

Men:

 • Är verkligen alla män stöpta i samma form? Tycker alla om motorcyklar, utförsåkning etc?
 • Samma fråga måste man ställa sig när det gäller kvinnor och 25-44-åringar.

Nej, jag tänkte väl det. Vi har inte samma intressen och värderingar bara för att vi har samma kön eller ålder. 

Men hur ska man göra då?

 • Tänk ett steg till. Vilka skulle kunna vara intresserade av min produkt.
 • Ännu viktigare: vilka är intresserade OCH kan tänka sig att köpa den.
 • Ungefär hur många är de?
 • I vilka kanaler når jag dem?
 • Många gånger är ett medium inte dedikerat till att nå till exempel “spenderar mer än 5 000 kronor/månad på livsmedel, eller motsvarande slant på slalomutrustning per år. Då får man ta den berömda bakvägen och se i vilka demografiska grupper ens egentliga målgrupp är överrepresenterad och använda det gamla vanliga kön och ålder som målgrupp. 

Håll ögonen öppna; jag återkommer inom kort med fler käpphästar och djupdykningar inom flera av dem.